Water Natuurlijk

De groene stem in de waterschappen

Watertoer

Recepten met wilde kruiden en planten

Eer de natuur

 

Pluk je maaltijd zorgvuldig. Laat geen sporen van vernieling achter. Pluk alleen dat wat je nodig hebt en pluk niet alle planten op dezelfde plek weg, zodat de natuur zich ook weer kan herstellen. Als je een wortel van een plant nodig hebt, gebruik dan een schepje. Plukken van een plant is het beste, maar je kunt ook een snoeischaar of mesje gebruiken.

Pluk niet langs drukke snelwegen, niet waar men met gif spuit of mest injecteert.  Pluk niet op plekken waar mensen hun honden uitlaten. Daar waar vossen voorkomen, pluk je hoger en mocht dat met  bepaalde planten niet lukken, dan moet je de planten voor het gebruik extra goed wassen en verhitten tijdens de verwerking tot minimaal 60 graden celsius.

Je geplukte planten goed wassen doe je met eventueel Keltisch zout of met natriumbicarbonaat ( ook wel bakingsoda genoemd, dit kun je kopen bij de jumbo: Arm en Hammer bakingsoda in een oranje pakje).

 

 

Zwangere vrouwen of mensen die veel medicatie gebruiken/ ziek zijn, moeten zich altijd goed informeren, dus ook als je wilde eetbare planten gaat eten. Niet alle planten zijn voor deze groepen geschikt om te gebruiken. En overal waar “te” voor staat, is ook nooit goed. Je eet ook niet enkele dagen per week een kilo spinazie op, doe dit dan ook niet met wilde eetbare planten. Afwisseling is belangrijk!

Ook staan er in Nederland diverse planten op de “rode lijst” van bedreigde soorten, bijvoorbeeld daslook. Kijk daarom altijd goed welke plant je oogst. Wil je toch deze plant gebruiken, koop dan een plantje daslook en zet hem in je eigen tuin, dan mag je er van oogsten. Dit kun je natuurlijk ook met andere wilde eetbare planten doen en zo heb je altijd een schone oogst.

Nog een WAARSCHUWING!!
Pluk nooit planten de je niet kent, ben je niet zeker of je de juiste plant geoogst hebt: EET HEM DAN NIET OP! Zo loop je geen risico.